Składniki:
- ryż brązowy basmati
- pół piersi z indyka lub kurczaka
- ciemny sos sojowy
Warzywa:
- dwie marchewki
- pół brokuła
- 4 ząbki czosnku
- 4 papryczki chilli
- imbir 1cm
Sos:
- imbir 1cm
- pietruszka drobno posiekana
- łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatki:
- sezam
- szczypior
Wykonanie:
- Gotujemy ryż (jak ugotować ryż)
- kroimy kurczaka lub indyka w kostkę i zalewamy 2 łyżeczkami sosu sojowego
- kroimy imbir czosnek i chilii na drobno posiekane kawałeczki i robimy sos (lista składników wyżej)
- podsmażamy kurczaka lub indyka na rozgrzanej patelni z olejem.
- Zdejmujemy mięso z patelni i przekładamy do jakiegoś pojemnika.
- na tą samą patelnię wrzucam posiekany czosnek chilli i imbir i chwile podsmażam
- następnie dodaje warzywa i smażę je około 4 minuty
- gdy warzywa będą gotowe, wrzucam kurczaka na patelnię
- następnie dolewam gotowy sos i wszystko mieszam.
- gdy sos będzie gęsty oznacza to ,że potrawa gotowa.
Ryż przekładamy do miski i polewamy naszą masą. Posypujemy całość szczypiorkiem i sezamem.