Ryż z warzywami

Składniki:
  • ryż brązowy basmati 

  • pół piersi z indyka lub kurczaka
  • ciemny sos sojowy
Warzywa:
  • dwie marchewki
  • pół brokuła

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 papryczki chilli
  • imbir 1cm
Sos:
  • imbir 1cm
  • pietruszka drobno posiekana
  • łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny 
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatki:
  • sezam
  • szczypior
Wykonanie:
  1. Gotujemy ryż (jak ugotować ryż)
  2. kroimy kurczaka lub indyka w kostkę i zalewamy 2 łyżeczkami sosu sojowego
  3. kroimy imbir czosnek i chilii na drobno posiekane kawałeczki i robimy sos (lista składników wyżej)
  4. podsmażamy kurczaka lub indyka na rozgrzanej patelni z olejem.
  5. Zdejmujemy mięso z patelni i przekładamy do jakiegoś pojemnika.
  6. na tą samą patelnię wrzucam posiekany czosnek chilli i imbir i chwile podsmażam
  7. następnie dodaje warzywa i smażę je około 4 minuty
  8. gdy warzywa będą gotowe, wrzucam kurczaka na patelnię
  9. następnie dolewam gotowy sos i wszystko mieszam.
  10. gdy sos będzie gęsty oznacza to ,że potrawa gotowa.
Ryż przekładamy do miski i polewamy naszą masą. Posypujemy całość szczypiorkiem i sezamem.