ryż z mięsem

Składniki:
  • pół kg mięsa wołowego mielonego lub mielona baranina
  • 3 ząbki czosku i 3 ostre papryczki chilli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sos sojowy (1 łyżeczka)


  • szklanka ryżu jaśminowego
  • pół łyżeczki soli
  • kurkuma,cynamon.imbir w proszku (dodaje szczyptę lub dwie)
  • ocet ryżowy
  • anyż,gałka muszkatałowa

  • ogórek
wykonanie:

Czosnek kroje w drobne kawałeczki, z chilli wyciągam pestki i również drobno siekam. Wlewam na patelnie oliwę z oliwek i dodaje czosnek następnie chilli.Lekko podsmażam. Dodaje na patelnie mięso i przyprawiam solą pieprzem i sosem sojowym. Całość mieszam i smażę do uzyskania odpowiedniego koloru takiego jak na zdjęciu.
Szklankę ryżu wsypuje do garnka i dodaje 2 szklanki wody. Dodaje przyprawy. Gotuje na najmocniejszym ogniu i mieszam ryż do zagotowania. Gdy woda zacznie bulgotać dodaje ocet ryżowy (ja lubię dodać go dużo ale polecam około 2 łyżki). Zmniejszam gaz na najmniejszy,przykrywam przykrywką i od czasu do czasu mieszam.  Całość gotuje około 15 minut. Po 15 minutach wyłączam gaz i czekam aż ryż się ostudzi. 

Do ryżu dodaje mięso i według własnego uznania jakieś warzywa.
Smacznego!