Składniki:
- pół kg mięsa wołowego mielonego lub mielona baranina
- 3 ząbki czosku i 3 ostre papryczki chilli
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sos sojowy (1 łyżeczka)
- szklanka ryżu jaśminowego
- pół łyżeczki soli
- kurkuma,cynamon.imbir w proszku (dodaje szczyptę lub dwie)
- ocet ryżowy
- anyż,gałka muszkatałowa
- ogórek
wykonanie:
Czosnek kroje w drobne kawałeczki, z chilli wyciągam pestki i również drobno siekam. Wlewam na patelnie oliwę z oliwek i dodaje czosnek następnie chilli.Lekko podsmażam. Dodaje na patelnie mięso i przyprawiam solą pieprzem i sosem sojowym. Całość mieszam i smażę do uzyskania odpowiedniego koloru takiego jak na zdjęciu.
Szklankę ryżu wsypuje do garnka i dodaje 2 szklanki wody. Dodaje przyprawy. Gotuje na najmocniejszym ogniu i mieszam ryż do zagotowania. Gdy woda zacznie bulgotać dodaje ocet ryżowy (ja lubię dodać go dużo ale polecam około 2 łyżki). Zmniejszam gaz na najmniejszy,przykrywam przykrywką i od czasu do czasu mieszam. Całość gotuje około 15 minut. Po 15 minutach wyłączam gaz i czekam aż ryż się ostudzi.
Do ryżu dodaje mięso i według własnego uznania jakieś warzywa.
Smacznego!