Kawałek zawiera tylko 250 kcal!
Masa biszkoptowa o smaku zielonej herbaty:
Płatki owsiane - 100g
Maka pszenna - 50g
Jajka - 5
Stevia - 60g
Matcha green tea (proszek z zielonej herbaty) - 2 łyżki
Płatki owsiane miksujemy na pył i mieszamy z mąką pszenną. Stevię miksujemy na puder.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka. Gdy białka będą prawie ubite stopniowo dosypujemy stevię a potem żółtka jaj. Dodajemy proszek z zielonej herbaty dalej miksując.
Kolejnym krokiem będzie wymieszanie naszej mąki z masą.
Przelewamy formę najlepiej do dwóch małych blaszek o średnicy 20 cm ze spodem pokrytym folią do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik w 160 stopniach i pieczemy około 25-30 minut.
Po tym czasie wykładamy nasze ciasto i czekamy do ostygnięcia.
(Jeśli zrobiłaś/eś ciasto w jednej blaszce poczekaj aż ciasto ostygnie a potem przekrój je na dwie części)
Beza:
3 białka jaj
3 łyżki stevi zmielonej na pył
Białka ubijamy i stopniowo dosypujemy stevię
Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy około 1,5 h
Po tym czasie zabieramy się za masę budyniową
Masa budyniowa:
Budyń waniliowy - paczka
Mleko - 400ml
Stevia - 15g
Budyń waniliowy bez cukru rozpuszczamy w 100ml mleka. Gotujemy 300 ml mleka z 15 g stevii. Gdy mleko zacznie bulgotać dolewamy rozpuszczony budyn mieszając. Gdy masa będzie gęsta wyłączamy gaz.
Masa kremowa:
Ser mascarpone - 100g
Jogurt grecki 0% - 100g
Syrop daktylowy - 40g
Całość miksujemy.
Kładziemy kolejno:
Biszkopt,budyń,beza,krem,biszkopt,budyń,beza,krem.
Całość dekorujemy malinami.
1901kcal cale ciasto
Jeden kawalek:
250kcal
30g W
12g T
16g B
Share your thoughts :
Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu!