Fit ciasto z zieloną herbatą

Kawałek zawiera tylko 250 kcal

Masa biszkoptowa o smaku zielonej herbaty:


Płatki owsiane - 100g
Maka pszenna - 50g
Jajka - 5 
Stevia - 60g
Matcha green tea (proszek z zielonej herbaty) - 2 łyżki


Płatki owsiane miksujemy na pył i mieszamy z mąką pszenną. Stevię miksujemy na puder.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka. Gdy białka będą prawie ubite stopniowo dosypujemy stevię a potem żółtka jaj. Dodajemy proszek z zielonej herbaty dalej miksując. 
Kolejnym krokiem będzie wymieszanie naszej mąki z masą.


Przelewamy formę najlepiej do dwóch małych blaszek o średnicy 20 cm ze spodem pokrytym folią do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik w 160 stopniach i pieczemy około 25-30 minut.

Po tym czasie wykładamy nasze ciasto i czekamy do ostygnięcia. 

(Jeśli zrobiłaś/eś ciasto w jednej blaszce poczekaj aż ciasto ostygnie a potem przekrój je na dwie części) 


Beza:

3 białka jaj
3 łyżki stevi zmielonej na pył 


Białka ubijamy i stopniowo dosypujemy stevię

Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy około 1,5 h 

Po tym czasie zabieramy się za masę budyniową


Masa budyniowa: 

Budyń waniliowy - paczka
Mleko - 400ml
Stevia - 15g


Budyń waniliowy bez cukru rozpuszczamy w 100ml mleka. Gotujemy 300 ml mleka z 15 g stevii. Gdy mleko zacznie bulgotać dolewamy rozpuszczony budyn mieszając. Gdy masa będzie gęsta wyłączamy gaz. 


Masa kremowa:

Ser mascarpone - 100g
Jogurt grecki 0% - 100g 
Syrop daktylowy - 40g


Całość miksujemy.


Kładziemy kolejno:

Biszkopt,budyń,beza,krem,biszkopt,budyń,beza,krem.
Całość dekorujemy malinami.

1901kcal cale ciasto

Jeden kawalek:

250kcal
30g W
12g T
16g B


Share your thoughts :

Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu!